21 de moduri în care poți păstra vie o relație de cupluCitire articol în aproximativ: 3 min

21 de moduri în care poți pastra vie o relație de cuplu

Relația de cuplu nu este o chestiune simplă, cum nici noi oamenii nu suntem simpli în contrucția noastră.

Iar cuplurile pe care le admirăm în jurul nostru nu au avut pur și simplu noroc! Norocul a fost acela că s-au întâlnit. Ceea ce a urmat apoi, mai mult ca sigur, a ținut de prezența și implicarea fiecăruia dintre ei în acea relație.

Pentru că, da, calitatea unei relații este în responsabilitatea fiecărui partener. Ca un balansoar ce stă în echilibru. Doar că într-o relație niciodată jumătatea nu este la mijloc și efortul nu este mereu egal.

Imporant este ca fiecare dintre noi să fim dispuși să ne implicăm și totodată să vedem efortul partenerului de a se implica în relație. Iar efortul constă în acei pași mici, în acele gesturi simple ce mențin căldura din interiorul relației. Și privit astfel, efortul devine bucurie:

 • Privește-l pe cel de lângă tine cu ochii cu care l-ai privit la prima voastră întâlnire. De multe ori uităm motivele ce ne-au făcut să ne îndrăgostim de partenerul nostru.
 • Află care sunt visurile partenerului tău. Împărtășirea visurilor este o activitate care implică foarte multă conectare, apropiere și încredere. Și nu e suficient să ți se pară că ști la ce visează partenerul sau că el știe ceea ce îți dorești. Un vis împărtășit este un vis ce prinde forță!
 • Luați viața mai puțin în serios! Râdeți, spuneți glume, purtați-vă copilărește. Câteodată și lucrurile importante pot fi privite mai jucăuș. Cuplurile care râd împreună rămân împreună!
 • Propune-i partenerului sau partenerei o seară în doi, în oraș. Lăsați toate grijile și îndatoririle și oferiți-vă acest timp pentru voi!
 • Îmbrățișază-ți partenerul, cât mai des! Este cea mai bună metodă de conectare și relaxare a sistemului nervos și emoțional. Îmbrățășările sunt hrană pentru suflet! Și chiar nu trebuie să cauți o ocazie specială pentru astfel de gesturi.
 • Gesturile spontane mențin pasiunea! Când i-ați trimis partenerei sau partenerului ultima dată un mesaj spontan? Nu cel legat de lista de cumpărături. Un mesaj care să spună Te iubesc!
 • Sex? Mai mult vă rog! Sexul este foarte important într-o relație. Cu siguranță mai important decât durerea de cap! Scoate cuvântul “nu” din relația ta și fă loc intimității.
 • Te ascult! Sunt aici pentru tine! Când suntem ascultați ne simțim valorizați. Nu îți întrerupe partenerul chiar dacă simți că ai ceva de spus.
 • Apreciază eforturile celuilalt! Mulțumește-i pentru gesturile pe care le face, oricât ar părea de neînsemnate. Puteți încerca un exercițiu care cu siguranță vă va aduce mai aproape unul e celălalt. În fiecare zi puneți într-un borcan motivul pentru care i-ați fost recunoscător partenerului în ziua respectivă. Iar duminica, la cafea, puteți împărtăși aceste gânduri.
 • Orice relație are nevoie de o gură de aer proaspăt! După o vreme monotonia se poate instala foarte ușor. Alegeți să faceți împreună ceva nou – un sport, un hobby, vizitați un loc nou! Orice vă face plăcere!
 • Prețuiește nevoia de libertate a celuilalt! Acordă-i timp și spațiu pentru plăcerile proprii. Disutați despre asta și cădeți de accord asupra timpului petrecut separat.
 • Acordă-i partenerului prezența ta nedisturbată! Atunci când porți o discuție, fi totalmente prezent. Nu-ți verifica telefonul, nu răspunde la mesaje.
 • Amintește-ți mereu că între a avea dreptate și a fi iubit, este mai important să fi iubit. Pune sentimentele dintre voi pe primul loc! Ascultă înainte de a aduce învinovățiri sau justificări. Vei înțelege astfel și motivele din spatele comportamentului partenerului tău.
 • Pune-te în locul partenerului! Înainte de a stârni o discuție în contradictoriu încearcă să privești lucrurile și din perspectiva sa.
 • Nu poți iubi pe cineva dacă nu te iubești pe tine! Iubește-te pentru ceea ce ești! Apreciază-te pentru ceea ce ești și ceea ce faci. Îți vei crea astfel o stare din care să poți oferi și altuia iubire și apreciere.
 • Discută cu partenerul despre emoțiile și sentimentele pe care le trăiești. Nu lăsa tăcerea să intervină între voi!
 • Romantismul presupune pași mici! Sărutul de dimineață, o cafea caldă, o îmbrățișare de la revedere, un mesaj, mici gesturi aparent neînsemnate. Nu uita de importanța gesturilor mici!
 • Nu amâna rezolvarea disputelor! Acordă timp și spațiu rezolvării problemelor importante ce vizează cuplul.
 • Renunță la critică! Nimeni nu se va schimba pentru că este criticat. Recunoaște mai întâi meritele celuilalt si apoi propune soluții de îmbunătățire.
 • Fă-ți partenerul să se simtă special! Amintește-i cât mai des motivele pentru care îl iubești și meritele pe care le are!
 • Alege o zi în care să nu faceți nimic. Trăiește clipa! Oferă-ți timp doar pentru a fi lângă celălalt!

Nu îți impune să faci toate lucrurile deodată și nici nu privi lista de mai sus ca pe o “to do list”. Mai degrabă observă cum se schimbă relația vostră prin fiecare gest pe care îl faci spre conectare. Și sărbătorește fiecare pas ca atare.

sursă foto: unsplash.com

Categorii Dezvoltare personală Inteligența Socio-Emoțională
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *