De ce mindfulness?Citire articol în aproximativ: 2 min

Mindfulness

A fi mindful presupune a-ți apleca atenția la ceea ce se întâmplă în interiorul și exteriorul tău. Presupune a conștientiza și gestiona emoțiile prin care treci, a acorda atenție sporită oamenilor și lucrurilor ce te înconjoară, a trăi PREZENT fără a cauta să judeci.

Deși mindfulness este o noțiune tot mai prezența în culturile moderne, tehnicile de mindfulness își au rădăcinile în cele mai vechi religii. Majoritatea celor ce practică tehnicile de mindfulness au preluat aceste tehnici din practicile hinduse și mai ales din cele budiste.

Mindfulness-ul sau Sati reprezintă prima cale spre atingerea iluminării, conform credințelor budhiste

Rădăcinile mindfulness-ului sau ale trăirii conștiente se pot regăsi însă în majoritatea tehnicilor religioase aparținând diferitelor culte. Toate în sine conducând la o sporire a gradului de prezență. La o mai bună cunoaștere a sinelui și a lumii exterioare. Punctul de pornire fiind analiza lumii interioare a fiecăruia dintre noi.

De ce Mindfulness

În fiecare dintre noi se află o comoară

„Se zice că rabinul Eisik din Cracovia a avut un vis. Un vis în care i s-a spus să se ducă la Praga, unde, sub un anumit pod, se afla o comoară îngropată. Visul s-a repetat de trei ori și rabinul s-a dus. A găsit podul, dar nu s-a putut apropia. Nici vorbă să sape sub el, pentru că podul era păzit zi și noapte. Tot apărînd pe lîngă pod, a atras atenția unei santinele care l-a luat la întrebări: ce e cu el de se învîrte pe-acolo?

Rabinul Eisik i-a spus: uite, am visat de trei ori că sub acest pod e îngropată o comoară pe care eu trebuie să vin să o dezgrop. Santinela a rîs: ”Of, ce fel de om ești? Te văd om în toată firea, cum poți să crezi în vise? Uite, și mie mi s-a întîmplat ceva similar, dar nici nu-mi trece prin cap să plec acum unde m-a trimis visul. Am visat și eu cam la fel. Am visat că la Cracovia, în casa unui rabin numit Eisik, sub sobă din camera în care doarme , se află comoară. Cum să mă iau după aceste aiureli de vise, să merg la Cracovia, să caut casa rabinului, să găsesc soba și să sap sub ea? E o prostie. E doar un vis.”

Rabinul Eisik a înțeles. A revenit acasă, a săpat sub sobă din camera în care dormea și a găsit comoară”

Asemenea moralei acestei povești, capaciatea de a fi mindful este în fiecare dintre noi. Doar că, uitând asta, o căutăm fără succes în exterior.

Este dovedit științific faptul că practicile de mindfulness, cum ar fi sesiunile de meditație ghidată, meditația în mișcare, sesiunile de educație mindful cu copiii, de nutriție mindful, sau pur și simplu practicarea trăirii conștiente a fiecărei clipe a vieții noastre – duc în timp la o îmbunătățire a calității vieții, la reducerea stresului, a anxietății, la îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur.f

Beneficiile practicilor de mindfulness:

  • Reducerea stresului

  • Îmbunătățirea sistemului imunitar

  • Îmbunătățirea capacității de concentrare

  • Dezvoltarea empatiei și compasiunii

  • Dezvoltarea abilităților socio-emoționale

  • Îmbunătățirea performanțelor academice

“Mindfulness presupune dezvoltarea psihică atât a profesorului cât și a elevului, prin dezvoltarea capacității de atenție, de introspecție, prin a te ajută să fii bun și pasionat atât în interior cât și în relațiile cu ceilalți. Mindfulness ne oferă un scop și o menire în viață!” (Daniel Siegel)

Sursă foto: unsplash.com

Categorii Mindfulness
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *