Dacă acum aproape 45 de ani ai fi afirmat în cadrul comunității de alpiniști cum că traseul “The nose” din peretele El Capitan al parcului național Yosemite din Statele Unite, ar putea fi traversat în mai puțin de 2 ore, fără mijloace mecanizate, în cel mai fericit caz ți s-ar fi spus : Este imposibil! Și, probabil, toți cei care te-ar fi auzit ar fi spus că ai o problemă de percepție a realității. În 1975, Jim Bridwell, John Long și Billy Westbay au reușit să facă acest traseu considerat extrem de dificil în 17 ore și 45 de minute. Între timp, mai mulți cățărători au parcurs acest traseu scăzând treptat timpul de parcurgere al lui.
Anul 2018 a adus însă un mare Uau! în ceea ce privește timpul de parcurgere al acestui traseu. Mai exact, Alex Honnold, un tânăr cățărător de succes a reușit să termine traseul în mai puțin de 2 ore! Mai exact 1 ora și 58 de minute!!!! Mai mult decât atât, timpul său propriu s-a îmbunătățit în decursul a 2 luni cu 12 minute. Foarte mult raportat la cele 2 ore!
Imposibilul, va să zică, a devenit posibil
Și dacă vă întrebați ce legatură are doborârea unui record în alpinism cu viața nastră o sa vă spun că fiecare dintre noi are propriul record ce poate fi doborât. Astfel de lucruri imposibile devin mereu posibile în jurul nostru. Ține doar de convingerile noastre să facem lucrurile realizabile. Așa cum probabil unui bebeluș i se pare imposibil să mearga în ambele piciorușe. Și totuși foarte curând reușește să o facă într-un mod foarte natural. Tot la fel, și ceea ce ține de noi, de resursele, de abilitățile, de convingerile și valorile noastre, este perfect realizabil.
Drumul de la blocaj la reușită trebuie să străbată trei punți , fiecare dintre ele propagându-ne mai departe spre atingere obiectivului de “neatins” până atunci:
- Prima punte o reprezintă convingerea că obiectivul poate fi atins și că stă în capacitatea fiecaruia dintre noi să o facem.
De multe ori ne lăsăm ghidați în viață de convingeri. De acele convingeri pe care le-am preluat din copilărie sau le-am construit de-a lungul timpului și care acum ne conduc viața. ”Nu pot să merg cu bicicleta! Nu pot câștiga mai mulți bani! Nu mă pot relaxa! Dacă mă relaxez înseamnă că pierd timpul! Oamenii înalți au mai multă prestanță!”. Este foarte important să analizăm cu atenție aceste convingeri pentru a vedea câte dintre ele ne sprijină și câte ne limitează în calea noastră . Din pacate, majoritatea, și cele mai deranjante, sunt acele convingeri limitative. Convingeri care în loc să ne sprijine spre a atinge imposibilul, ne țin captivi într-o stare de neputință și nemulțumire.
Depășirea acestor convingeri și înlocuirea lor cu convingeri susținătoare reprezintă primul pas în depășirea limitelor.
“Nu știm care ne sunt limitele și nici nu putem ști până cand nu le vom atinge”
- A doua punte o reprezintă abilitățile pe care le avem fiecare dintre noi. Și poate cea mai importantă abilitate este aceea de a încerca. Este necesară conștientizarea resurselor interioare și dezvoltarea abilităților necesare pentru atingerea imposibilului.
“Sunt obiective pe care ÎNCĂ nu le-am atins, dar asupra cărora îmi concentrez toată atenția”
- A treia punte o reprezintă conștientizarea faptului că merităm să obținem ceea ce ne dorim. Foarte mulți dintre noi am fost inoculați în copilărie cu convingerea că nu merităm. Atât de des am auzit că am luat note proaste sau nu am fost cuminți și drept urmare nu merităm toată atenția și grija care ni se acordă, încât am început să credem acest lucru și să ne comportăm ca atare. Nu merităm dragostea, nu merităm atenția, nu merităm succesul.
A fi conștienți că merităm să ne atingem obiectivul în care credem, cu resusele pe care le avem sau pe care le-am construit, reprezintă esența transformării imposibilului în posibil.
“Și vreau, și pot, și merit!”
De multe ori în viață ne lăsăm descurajați în atingerea obiectivelor noastre de convingerile limitative pe care le avem, de tendința permanentă de a ne compara cu ceilalți, de presupozițiile pe care ni le creăm, de lipsa încurajărilor din partea celor din jur. În aceste situații trebuie să căutam în interior resursele noastre. Și să nu uităm că și cele mai imposibil de realizat lucruri au fost realizate de niște oameni la fel ca și noi.
sursă foto: unsplash