Conștientizarea corporală a emoțiilorCitire articol în aproximativ: 3 min

Importanța conștintizării emoțiilor

Lucrând cu copiii, mai ale cu cei care încă nu au capacitatea de a-și exprima verbal emoțiile prin care trec, am observat cât de importantă este conștientizarea corporală a emoțiilor.

Emoția presupune o reacție mentală  provocată de un factor extern. Factor extern ce poate fi o conversație, o acțiune sau chiar o simplă imagine. Și care va aduce în prim plan o experiență subiectivă pe care am trăit-o la un moment dat și care a rămas stocată în memoria noastră emoțională. Accesarea acelei experiențe provoacă nu numai o stare interioară ci și o manifestare corporală. Această manifestare corporală poate fi mai intensă la anumite persoane sau foarte greu de sesizat la alte persoane.

Un lucru este cert, ea există și apare mereu însoțind o emoție. Și fiecare dintre noi trăim diferit la nivel corporal fiecare emoție. Însă, aceași emoție se manifestă în noi, de fiecare dată când o trăim, la fel.

Am observat asta, așa cum vă spuneam, lucrând cu copiii. De multe ori vedeam schimbări la nivel corporal atunci când ei poate nici nu conștientizaseră emoția, sau, în mod cert nu puteau sa o exprime verbal. Și atunci am realizat că și pentru mulți dintre noi adulții ar fi mai simplu dacă am putea identifica emoțiile prin care trecem analizând modul prin care aceste emoții sunt exprimate la nivel fiziologic și corporal.

Cum se manifestă emoțiile?

Am povestit despre emoții, despre cât de important este să știm să ne recunoaștem și denumim emoțiile, dar mai puțin despre manifestarea lor. Ca să ne putem însă conștientiza emoțiile, atât pe ale noastre cât și pe cele ale celor din jur, trebuie să le putem în primul rând sesiza și apoi denumi. Și sunt atâtea emoții prin care trecem, încât este foarte important să ajungem să le cunoaștem.

Și ca să le putem sesiza trebuie să fim receptivi, într-o stare de observare și analiză, pornind de la senzațiile noastre corporale. Unde simțim? Cum anume? Cât durează senzația? Ce o face să apară? Ce o face să dispară?

Cel mai relevant este modul în care ni se schimbă fiziologia feței în funcție de emoțiile pe care le resimțim. Aceasta fiind modalitatea cea mai simplă de a identifica emoțiile prin care trec cei din jurul nostru. Până să observăm încetinirea funcțiilor digestive, creșterea presiunii arteriale, accelerarea bătăilor inimii, a ritmului de respirație, încordarea, palmele transpirate sau pumnii încleștați, vom observa expresia feței celor din jurul nostru.

Și aici începe jocul frumos de localizare și descriere a emoțiilor…

Un joc pe care îl putem face fiecare dintre noi, ca și exercițiu, de fiecare dată când o emoție ne vizitează:

Ce anume a stârnit emoția? Poate fi o imagine, o voce, un sunet, o tonalitate mai ridicată, un obiect, o persoană, o situație sau conjunctură în care suntem puși. Este foarte important să observăm cu atenție și detașare ce anume a dus la apariția acestei emoții.

Care a fost reacția corporală pe care am resimțit-o? Inima a început să bată din ce în ce mai tare, am  amuțit, respirația s-a intensificat, pulsul a crescut, am simțit un gol in stomac?

Unde anume am resimțit această reacție? Pe măsură ce vom repeta exercițiul s-ar putea să descoperim că vom putea identifica mai rapid emoția localizând zona în care o resimțim și modul în care o resimțim.

Dacă ar fi să descrii această emoție, cum ar arăta ea? Ca o vâltoare, ca o gheară, ca un taifun, ca o ploaie caldă, ca o îmbrățișare plăcută.

Cât de mult ai resimțit starea aceasta? Analizând cu atenție și observând toate aspectele apariției unei emoții, vom fi surpriși să observăm că emoția durează mai puțin de un minut. Ceea ce face ca o emoție să persiste este de fapt importanța pe care noi i-o acordăm. Cu cât vom alege să trăim cât mai conștient, vom realiza că emoțiile vin și trec. Emoțiile își pun amprenta asupra noastră în funcție de modul în care noi ne raportăm la ele. Și pentru asta trebuie să observăm dacă este ceva anume ce face ca acestea să treacă sau să scadă în intensitate. Anxietatea pe care unii dintre noi o simțim când intrăm în cabinetul medicului stomatolog poate fi redusă în intensitate și durată prin exerciții de respirație, sau prin amintirea modului în care vizitele precedente s-au terminat cu bine.

Cu cât vom exersa mai des aceste căi de recunoaștere a modului de manifestare a unei emoții, cu atât le vom putea sesiza mai repede și vom putea controla manifestarea și durata lor.

Devino membru al MindfulSociety pentru a primi pe e-mail un Model individualizat de recunoaștere și conștientizare a emoțiilor.

Sursa foto: unsplash.com

Categorii Inteligența Socio-Emoțională Mindfulness
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *