Multitasking, virtute sau blestem?Citire articol în aproximativ: 3 min

Inconștient, cu toții tindem să devenim persoane “multitasking”. Trimitem e-mailuri, gătim, conducem, facem curățenie, în timp ce vorbim la telefon. Și devenim foarte mândri de această capacitate dobândită a noastră! Le putem face pe toate deodată!

Pentru că, în societatea de astăzi a fi multitasking a devenit echivalent cu a fi eficient, atât la locul de muncă cât și în viață personală. Doar că ultimile cercetări în domeniu au relevant faptul că nu este nici pe departe așa. În mod surprinzător, o persoană multitasking nu este mai eficientă. Din contră, această tensiune pe care o resimțim atunci când încercăm să le facem pe toate simultan, cât mai repede, ne afectează în primul rând sănătatea.

În realitate nu suntem capabili să facem mai multe lucruri în același timp

Sau, mai corect, nu putem face asta, menținând calitatea lucrurilor pe care le facem și având în același timp o stare de bine.

Creierul nostru este limitat când vine vorba de atenție și productivitate susține Guy Winch, Phd și autor al cărții “Emoțional First Aid: Practical Strategies for treating Failure, Rejection, Guilt and Other Everyday Psychological  Injuries”. Potrivit acestuia, când suntem implicați într-o activitate ce nu presupune un comportament automat, cum ar fi mersul sau mestecatul gumei, majoritatea creierului este angrenat în activitatea respectivă.

Creierul este practic ca o plăcintă, și marea majoritate a plăcinții este ocupată de o singură activitate, la un moment dat. Pentru a efectua mai multe activități simultan, noi practic mutăm atenția creierului de la o activitate la alta, scăzând astfel foarte mult productivitatea. Cu până la 40%!!! Închipuiți-vă deci multitaskingul ca pe un salt permanent de pe o felie a plăcinții pe alta. Bineînțeles că aceste salturi de focusare a atenției de la o activitate la altă presupun și un timp prelungit de efectuare a acestora. Un ping-pong nu tocmai efcient!

Eu am încercat și vă recomand și voua să încercați un experiment pentru a va convinge singuri de acest lucru.

Monitorizați-vă în timp ce vă implicați în două activități din două registre diferite, în același timp. Nu e cazul să fie activități complexe sau solicitante, deși acolo rezultatele sunt și mai spectaculoase. Puteți alege, spre exemplu sortarea unor lucruri și purtarea unei conversații telefonice. Faceți aceste lucruri în același timp și apoi și apoi separat. Veți observa că efectuarea acestor activități simultan presupune un timp mai îndelungat. Și implicit o lipsa de atenție, de corectitudine sau focusare.  Realitatea este că nu rezolvăm lucuile mai rapid

Multitaskingul vine însă și cu alte neajunsuri la pachet

Implicarea în mai multe activități simultan crește nivelul de stres la care suntem expuși. Precum o spirală ascendentă, stresul cu care ne confruntăm crește riscul că acele activități să nu fie făcute corespunzător. Ceea ce duce implicit la o acumulare și mai mare a nivelului de stres.

De câte ori nu v-ați trezit întrebându-vă : Ce voiam eu acum să fac? sau Unde rămăsesem? Și aceste întrebări derivă tocmai din lipsa de concentrare provenită din faptul că în permanență creierul face acest ping-pong între activitățile pe care le efectuăm simultan. Ce rezultă de aici? O afectare a memoriei pe termen scurt.

Apariția frecvență a greșelilor, mai ales în activitățile ce presupun  implicarea gândirii este alt dezavantaj al multitasking-ului. Dezavantaj foarte des întâlnit.

În momentul în care creierul nostru este ocupat cu mai multe sarcini simultane ne va fi afectată capacitatea de a fi creativi sau de a găsi soluții creative. Este foarte cunoscut faptul că momentele de maximă creativitate apar atunci când creierul nostru este relaxat.

Câteodată nu vedem pădurea din cauza copacilor

Cam asta se întâmplă atunci când devenim multitasking. Ajungem să automatizăm ceea ce facem , fără să mai conștientizam acțiunile, stările noastre, emoțiile pe care le trăim. De câte ori nu mergeți pe stradă vorbind la telefon, gândindu-vă la următoarea întâlnire spre care va îndreptați și uitați să vedeți cât de frumos este afară, ce oameni minunați vă înconjoară?  

Implicarea în mai multe acțiuni deodată ne distrage total atenția de la senzațiile pe care le trăim. Uităm să fim atenți la nevoile corpului nostru, nevoi de relaxare, odihnă, hrană.

Cu cât suntem mai mult pe modul multitasking înaintea orei de somn cu atât ne vom lovi mai mult de o perturbare a calității somnului. Iar lipsa concentrării asupra a ceea ce și cum mâncăm în timpul meselor poate duce la o creștere în greutate ca urmare a faptului că ne lăsăm angrenați în alte activități și ajungem să mâncăm mai mult sau mai des decât este necesar.

Vă propun un exercițiu simplu:

Încercați pentru câteva zile să faceți lucrurile pe rând. În propriul ritm, conștientizând fiecare activitate în parte, fiecare mișcare, gând, emoție. În același timp notați toate activitățile pe care le-ați efectuat în această perioadă, precum și calitatea rezultatelor lor, dacă pot fi cuantificate. Veți observa că puteți fi cel puțin la fel de eficienți renunțând la multitasking și bucurându-vă de privilegiul prezenței conștiente. Intrând mai mult în modulul “a fi” decât în cel de “a face”.

Priviți cerul!!!! 

Sursa foto: unsplash.com

Categorii Dezvoltare personală Mindfulness
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *