Succesul sau împlinirea de sine?
Ce vrei să ai în viață?
Vreau să am succes!
Am întâlnit foarte des acest răspuns. Și nu am fost surprinsă să văd ca succesul este o noține diferită pentru fiecare. La întrebarea “Ce înseamnă succesul pentru tine?” răspunsurile au fost foarte diferite. “Să câștig bani! Să îmi cumpăr o casă! Să fiu apreciat! Să devin cineva! Să mă simt împlinit! “
Noțiunea de succes este atât de diferită de la o persoană la alta. Și atunci vin cu o altă întrebare: “Ce îți vor aduce banii? Cum te va face să te simți având o casă? Cum te vei simți fiind apreciat?” Mai devreme sau mai târziu, adevăratele valori ale fiecăruia ies la suprafață. Și ele țin mult mai mult de împlinirea de sine decât de succes. În realitate, cu toții căutăm împlinirea de sine. Și de multe ori aceasta nu reprezintă succesul.
Succesul este cel ce ne este atribuit de către ceilalți și care este strâns legat de imaginea noastră în societate, de modul în care cei din jur ne privesc, pe când împlinirea de sine ține de atingerea propriilor obiective aliniate valorilor și sensului pe care îl avem în viață.
Cei care se rezumă la noțiunea de succes, se vor opri prin a susține că banii le vor oferi un anumit statut, lumea îi va privi într-un anume fel, vor fi apreciați, admirați…se vor raporta la modul în care sunt priviți de către ceilalți.
Multe mame decid conștient să se dedice creșterii copiilor, în detrimentul carieriei profesionale. Pentru majoritatea, această decizie aduce împlinirea de sine. Sensul lor în acel moment este acela de a își crește copiii. Cu toate acestea, societatea le privește de multe ori ca fiind persoane nerealizate… În societatea în care trăim, succesul este privit strict din perspectivă profesională, materială, din sensul realizării și nu a împlinirii de sine. Nu este despre ceea ce sunt, ci despre ceea ce fac. Iar dacă ceea ce fac nu are o conotație palpabilă și nu poate fi măsurat prin mijloace externe, atunci nu poate fi vorba de succes.
Problema apare atunci când ne oprim din a descoperi care ne sunt adevăratele valori. Sau când ajungem să preluăm valorile celor din jur. Când ajungem să nu mai facem diferența între succes și împlinirea de sine. Când lăsăm acele convingeri limitative impuse treptat de către cei din jur, să ne abată de la adevăratele valori și de la adevăratul sens pe care îl avem în viață. Și care sunt atât de diferite pentru fiecare dintre noi!
Și exemplul de mai sus cu privire la diferența între succes și sens, între realizare și împlinirea de sine este doar unul dintre nenumărate altele, dar poate cel mai des întâlnit.
Ce se întâmplă când urmărim doar succesul, fără să înglobăm adevăratele valori care să ne aducă împlinirea de sine? Ne simțim neîmpliniți, ceva ne va lipsi mereu indiferent de cât de mult succes vom avea…
Succesul din perspectivă mindful presupune în schimb urmărirea propriilor valori, setarea propriilor obiective, conforme cu aceste valori și ancorate în realitatea prezentă.
Iar obținerea succesului ca și împlinire a sensului presupune, printre altele, conștientizarea stării prezente, a valorilor pe care le avem în atingerea obiectivelor setate, a convingerilor limitative ce ne țin pe loc și a convingerilor susținătoare cu care le putem înlocui. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără o creștere a conștiinței de sine și a compasiunii față de noi. Fără a realiza care ne sunt adevăratele valori, care ne sunt resursele și cum putem stabili o congruență între ele. Doar astfel putem ajunge să luăm decizii mult mai conștiente, mai înțelepte, aliniate țelului pe care îl stabilim.
Deși poate părea lipsită de importanță, vocea interioară este de cele mai multe ori cea care face diferența între atingerea adevăratului potențial și eșec. Este cea de care trebuie să devenim conștienți pentru a putea merge mai departe spre împlinirea de sine. Ea ne poate fi cel mai înțelept sfătuitor și mentor. Cu condiția să ne conectăm la vocea interioară a sinelui nostru, autentică și plină de resurse.
„Nu pot! Nu sunt în stare! Nu sunt suficient de bun! Altceva se așteaptă de la mine.”. Sunt gândurile care, sub o formă sau alta, mai mult sau mai puțin, ne insotesc pe fiecare dintre noi. Zi de zi! Sistemul competitiv în care am crescut, lipsa de atenție, afectivitate și încurajare din partea celor dragi, au dus în timp la astfel de gânduri repetitive. Care s-au transformat în credințe. Credințe după care ne ghidăm viața și care au devenit în timp vocea noastră interioară.
Cum ne putem urmări împlinirea de sine, atingerea adevăratului potențial, printr-un stil mindful de viață?
În primul rând, prin conștientizarea convingerilor limitative pe care le avem și care de cele mai multe ori ne dictează un răspuns inconștient, diferit de valorile noastre.
Apoi prin creșterea capacității de a conștientiza si a ne focusa atenția pe realitatea experienței prezente.
De multe ori, nu este despre dificultatea atingerii adevăratului potențial. Ci mai degrabă despre autolimitările pe care ni le impun în mod artificial convingerile limitative. Conștientizându-le ca fiind doar gânduri pe care noi le aducem în prezent și acționând conform realității în care suntem ancorați, ne descoperim adevăratul potențial.
Sunt ceea ce sunt eu, nu ceea ce cred alții despre mine!
Prin trăirea conștientă, aliniată la propriile valori ajungem să ne debarasăm de aceste convingeri limitative, să aducem claritate în viața noastră și să ne cultivăm capacitatea de a trăi autentic. Și nu cred că este vorba neapărat despre o alegere între diminuarea convingerilor limitative și creșterea celor susținătoare. Sau despre scoaterea la iveală a resurselor pe care le avem într-un anumit domeniu.
Este vorba despre creșterea capacității de conștientizare și observare. Capacitate ce aduce cu sine transformarea noastră din interior. Prin acceptare, asumare și creștere. Prin focusarea pe ceea ce sunt nu pe ceea ce fac. Abia atunci prioritară devine împlinirea de sine, urmarea sensului în viață, care aduce cu sine, deloc surprinzător, succesul!
În cazul tău cât este despre ceea ce ești și cât despre ceea ce faci? Cât este despre realizări și cât despre împliniri?
Te invit să faci primii pași spre centrarea pe sine. Sunt aici să dezbatem împreună cum putem aduce mai multă conștientizare în viața noastră.
sursă foto: unsplash.com