Compasiunea și empatia, cum le cultivăm?Citire articol în aproximativ: 2 min

Compasiunea și empatia

Nu judeca, nu jigni, nu agresa!

De multe ori am auzit îndemnurile bine intenționate ale părinților, educatorilor, bunicilor.

Sunt binevenite, ce facem însă pentru a nu ajunge aici? Care este acea unealtă fermecată care să crească calitatea interacțiunilor dintre copii? Și care apoi să ducă la construirea de relații sănătoase la vârsta adultă?

Empatia și compasiunea! Cultivarea acestor abilități în rândul copiilor, încă de la vârste fragede, reprezintă cea mai bună cale de a preveni agresiunea fizică, verbală și emoțională.

Cum le putem însă dezvolta în copiii noștri?

  • În primul rând prin puterea exemplului. Revin iar la expresia atât de dragă mie “copii sunt ceea ce văd”! Faceți-vă copiii părtași la actele voastre de compasiune. Oferiți ajutor necondiționat ori de câte ori se ivește ocazia. Sau creați voi ocazii de a oferi ajutor. Implicați-vă în acte de voluntariat și alături de voi implicați-i și pe cei mici. Mai ales în situații dificile aduceți compasiunea în viața voastră. În momente conflictuale, tratați-vă partenerii cu respect. Gândinți-vă mereu că există un motiv în spatele comportamentului fiecăruia. Și că de multe ori, acest motiv nu are nimic de a face cu persoana voastră sau cu situația creată. Nu uitați de persoanele în vârstă din viața voastră. Timpul sau ajutorul acordat acestora este unul dintre cele mai puternice exemple de compasiune pe care le putem oferi copiior.
  • Discutați cu copiii despre ce înseamnă compasiunea. Cum se dezvoltă, cum se manifestă și de ce este importantă în relațiile lor sociale și emoționale. Întrebați-i în fiecare seară ce au făcut pentru cineva în ziua respectivă, oricât de neînsemnat ar fi gestul – un salut, un mic ajutor, o vorbă bună, un sfat – și cum s-au simțit făcând asta.
  • Fiți alături de copiii voștri atunci când aceștia au nevoie, când sunt implicați în conflicte pe care nu le pot gestiona. Când au o suferință fizică sau emoțională sau când sunt expuși unor experiențe noi cărora încă nu sunt pregătiți să le facă față singuri.
  • Compasiunea nu trebuie dirijată doar către oameni și nu se învață doar din interacțiunea cu alți oameni. Adoptați un animal și implicați copiii în creșterea și îngrijirea lui. Traiul alături de un animal de companie dezvoltă, pe lângăempatie și compasiune, responsabilitatea, organizarea și dragostea necondiționată.
  • Implicați-vă și implicații și pe copii în acte de caritate. Nu vorbim numai despre susținerea financiară, ci, mai degrabă, în oferirea de timp și lucruri oamenilor ce au nevoie de acestea.  Și încercați să faceți asta în mod constant, nu doar cu anumite ocazii. Există cantine sociale unde se primesc alimente și se gătește pentru oamenii fără adăpost. Există spații și asociații unde se primesc haine, alimente sau rechizite. Există târguri la care puteți participa în calitate de expozanți sau cumpărători iar veniturile obținute din vânzarea obiectelor sunt folosite pentru acte de caritate. Puteti astfel petrece timp cu copiii bricolând, dezvoltându-le creativitatea, curiozitatea, imaginația, întărind relația pe care o aveți și cultivând compasiunea.
  • Căutați lecturi care să cultive compasiunea. În acest sens, sunt o mulțime de cărți pentru copii și adolescenți. Iar pentru noi o bună modalitate de cultivare a compasiunii este citirea unor biografii (Dalai Lama, Maica Thereza, Janusz Korszak). De multe ori, pe lângă dezvoltarea compasiunii, biografiile unor oameni ce au avut o însemnătate deosebită pot reprezenta punctul de plecare pentru descoperirea adevăratelor valori și a misiunii pe care o avem în viață.

Pentru ca nu trebuie sa uitam: “Daca vrei sa faci pe cineva fericit ofera compasiune, daca vrei sa fi tu fericit, ofera compasiune” – Dalai Lama

sursă foto: unsplash.com

Categorii Dezvoltare personală Educație Inteligența Socio-Emoțională
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *