Paharul, pe jumătate plin sau pe jumătate gol?Citire articol în aproximativ: 2 min

Paharul, pe jumatate plin sau pe jumatate gol?

Procesul devenirii mele a fost lung, și a trecut inițial de la “paharul meu este mereu pe jumătate gol la “parcă aș putea să întrezăresc și jumătatea plină a paharului, în unele momente”. Momente ce inițial erau scurte și în care căutam parcă să găsesc acele indicii care să îmi confirme că, de fapt, paharul este mai mult gol. Cu timpul, am început să văd tot mai des jumătatea plină a paharului. Chiar dacă această jumătate se reducea realmente vorbind la sfertul plin al paharului sau la picătura de apă ce se întrezărea pe fundul paharului.

Schimbarea este la îndemâna oricui

Coachingul transformațional a adus cu sine o schimbare uimitoare pentru mine, în acest sens. Uimitoare din două puncte de vedere. Primul se referă la natura schimbării. Și anume, la faptul că schimbarea s-a facut într-o manieră aprope insesizabilă, dar la un nivel atât de profund și ireversibil încât acum se manifestă natural în cele mai multe dintre situații. Al doilea se referă la schimbarea în sine. Și anume la faptul că am renunțat să mai văd jumătatea plină a paharului. Văd acum capacitatea paharului, fie el plin pe jumătate, sfert sau chiar gol, de a susține apa în el.

Se dă un pahar! Perfect, îl putem umple! Și dacă e cumva spart sau fisurat îl putem repara și apoi umple!

Se dă un pahar! Perfect, îl putem umple! Și dacă e cumva spart sau fisurat îl putem repara și apoi umple!

Acest mindset nou construit mă ajută foarte mult să văd lucrurile în profunzimea lor. Să sparg această scoarță de superficialitate și să văd în spatele aparențelor. Să caut mai departe de comportamente, mai departe de manifestări, mai departe de măști. Să caut esența. Acea sămânță ce odată plantată, indiferent de calitatea solului, poate să dezvolte rădăcini puternice și crengi protectoare.

Nu a fost un drum ușor, deși acum, așa cum vă spuneam, mi se pare natural să fac lucrurile în maniera aceasta. A presupus multă muncă cu mine. Multe ore de practică și exercițiu. Mult studiu, dar mai important decât orice, a presupus o reconectare a mea cu mine și de aici o abordare
a oamenilor și situațiilor din jurul meu, de la un alt nivel de conștiință. Mi-am crescut capacitatea de observare și de conștientizare. Am adus în joc în fiecare moment capacitatea mea de empatie și compasiune. Am învățat să reacționez dintr-un punct de calm, de acolo de unde pot vedea clar toate acele perspective ce până la acel moment se rezumau la “jumătatea goală” sau la “jumătatea plină” a paharului.

Sursa foto: unsplash.com

Categorii Coaching Dezvoltare personală
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *