Practica mindfulness-uluiCitire articol în aproximativ: 2 min

Simpla tehnica de relaxare

Trebuie să recunosc că și eu am început să practic constant meditația mindfulness mult după ce am descoperit noțiunea de mindfulness și aplicabilitatea acestui concept în absolut toate domeniile vieții. Am descoperit în acest timp că însăși adoptarea unei stări mindful de percepție a vieții reprezintă o forma de meditație.

Mă amuzasem la o glumă a lui Jon Kabat- Zinn  (cel care a lansat în 1979 Programul de Reducere a Stresului pe baza de Mindfulness) care spunea că “poți practica mindfulness-ul oricând, până și când faci dragoste. Mai ales că ajută foarte mult să fi prezent în acele momente!”

Lăsând gluma la o parte, într-adevar, orice moment de deplină conștientizare a unei stări sau emoții  prin care trecem, a unei acțiuni în care suntem implicați, presupune o practică mindfulness. Și, prin aducerea repetitivă și voită a atenției în momentul prezent, vom observa, în timp, cum acest lucru va veni de la sine. Vom fi mai conectați la emoțiile noastre, la stările prin care trecem, la acțiunile pe care le facem. Vom reînvăța practic, ca atunci când eram copii, să ne bucurăm de fiecare clipă, cu tot ceea ce aduce ea.

Trăirea conștientă in fiecare clipă

Pentru început, un exercițiu simplu pe care îl putem face este să ne luăm, cât mi des posibil, răgaz de câteva secunde pentru a analiza ceea ce simțim. Cu îngăduință, fără să judecăm sau să interpretăm aceste emoții. Apoi, să învățăm să ascultăm activ. Atunci când suntem implicați într-o conversație, să încercăm să nu anticipăm răspunsurile interlocutorului, ci să ascultăm conștient și activ. Să evităm multitasking-ul din viața noastră. Să privim din când în când cerul și aceste minunate ființe din jurul nostru cu care împărțim același cer.

Cu siguranță nu vom reuși de la început să facem toate acestea. Important este însă să conștientizăm importanța acestui exercițiu. Și, ori de câte ori putem, să ne readucem atenția către momentul prezent.

Pașii în practica mindfulness-ului sunt simplii

  • Pentru început apleacă-te către gândurile și emoțiile pe care le ai, fără să le judeci, observă-le doar. Analizează de unde vin, ce le-a provocat și cât de repede dispar. Ce manifestări corporale aduc cu sine aceste emoții și gânduri și cum le poți eticheta. Împrietenește-te cu gândurile și emoțiile tale!
  • De fiecare dată când gândurile noastre devin o barcă plutitoare dinspre trecut spre viitor și invers, să ne readucem gândurile în prezent și să conștientizăm că momentul de acum este tot ceea ce este. Restul sunt amintiri sau anticipări pe care mintea noastre le face. Și, în general, gândurile legate de viitor sunt gânduri negative ce nu ajută cu nimic momentului prezent. Adu atenția către prezent, rămâi ancorat în acest moment!
  • Nu te judeca aspru, nu te învinovăți, acceptă-te așa cum ești, cu gândurile și emoțiile tale, cu încercarea – poate nereușită – de a rămâne cu atenția în momentul prezent. Privește-ți mintea ca pe o ființă dragă cu care vrei să te împrietenești. Controlează-ți mintea și nu o lăsa pe ea să te controleze!
  • Mintea este ca o mașinărie care îți va servi ceea ce tu îi oferi. Ai încredere în tine, în înțelepciunea și intuiția ta, dar amintește-ți că de cele mai multe ori ceea ce simți sau gândești nu reprezintă realitatea. Ci mai degrabă modul în care mintea ta percepe această realitate. În funcție de experiențele anterioare pe care le-ai avut, de modul, cultura și societatea în care ai fost crescut.
  • Un pas în acceptarea și trăirea conștientă a clipei prezente îl reprezintă renunțarea la nevoia de control asupra lucrurilor din viața ta. Acceptă că unele lucruri se întamplă pur și simplu, fără a avea vreo putere de a le influența. Renunță la înverșunare și practică acceptarea.
  • Nu îți seta standarde prea înalte de la început  cu privire la rezultatele practicii mindfulness în viața ta. Acestea vor veni încet și sigur.

De fiecare dată când încerci să îți readuci atenția către momentul prezent, într-o manieră lipsită de critică, cu acceptare și blândețe, amintește-ți să respiri. Respirația reprezintă o ancoră foarte puternică în exersarea stării de mindfulness.

Sursă foto: unsplash.com

Categorii Mindfulness Tehnici de mindfulness
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *