Scopul Coachingului Transformațional este acela de conștientizare a realității prezente, în scopul schimbării paradigmei exitențiale și a obținerii rezultatelor dorite. În acest tip de coaching, accentul nu se pune doar pe atingerea obiectivelor, ci, mai ales, pe schimbare. Pe transformarea ce are loc dinspre interior spre exterior.
Precum o spirală ascendentă, acest tip de coaching sprijină creșterea potențialului uman, prin conștientizarea și cultivarea acelor resurse deja existente în fiecare dintre noi.
Coachingul transformațional este despre a deveni ceea ce deja ești!
Principiul de la care se pornește este că fiecare dintre noi avem toate resursele și răspunsurile necesare. Ce ne lipsește este doar capacitatea de a le scoate la lumină.
Toate aspectele coachingului – analizarea situației prezente, a obiectivului stabilit și a modului de atingere a acestui obiectiv – capătă în cadrul coachingului transformational, o altă dimensiune. Prin cultivarea prezenței conștiente, prin creșterea nivelului de conștiință al clientului. Nivel de la care lucrurile capătă o cu totul altă perspectivă.
Schimbarea începe din interiorul fiecăruia
Multe dintre problemele cu care ne confruntăm provin dintr-o deconectare a noastră de la trăirea conștientă. Incapacitatea de a face față unor situații dificile din viața noastră, de a ne seta și atinge niște obiective, de a de ne depăși anumite convingeri limitative, de a ne îmbunătăți performanțele în orice domeniu al vieții, poate fi depășită prin abordarea acestora într-un mod conștient.

Cum anume ajută coachingul transformațional?
- cultivă o stare de conștientizare permanentă a convingerilor și valorilor în baza cărora ne exprimăm. Ajungem astfel să acționăm, să ne construim relații sănătoase și să ne punem amprenta constructiv asupra societății și a lumii în care trăim
- crează un cadru care să ne îmbunătățească capacitatea de exprimare a sinelui
- sprijină acceptarea vulnerabilității ca pe un factor de forță interioară și nu de slăbiciune
- transformă sentimentul de frică într-un factor catalizator al schimbării. Cu toții trăim acest sentiment, important este însă cum ne raportăm la el.
- susține atingerea unui nivel ridicat de claritate cu privire la acțiunile și deciziile pe care le luăm. Asigurându-ne că acestea sunt aliniate în raport cu valorile noastre și cu misiunea pe care ne-am setat-o în viață
- ne aduce mereu într-un prezent trăit conștient. Cultivând încrederea și accesând toate acele resurse nebănuite pe care cu toții le avem și care ne sunt vitale în atingerea obiectivelor propuse
Ce rol are Coach-ul în acest proces?
Rolul coach-ului este acela de a oferi prezență, oglindire și sprijin în acest proces. A fi coach în cadrul unui proces de coaching transformațional presupune implicarea într-o nouă dimensiune a coachingului. Aceea de a fi partener de analiză a convingerilor, a credințelor și valorilor cu care fiecare client operează, de analiză obiectivă a mediului în care acesta acționează cu scopul de a-și atinge obiectivele setate. Rolul său este de a fi alături de clientul în rol de partener în procesul acestuia de transformare.
A transforma realitatea peste limitele imaginației noastre stă în puterea și capacitatea fiecăruia dintre noi
Câteodată însă avem nevoie de sprijinul cuiva pentru a ne dezvolta capacitatea de a gândi diferit. De a privi lucrurile printr-o altă lentilă. De a ne raporta la esența lucrurilor fără a ne implica în analize superficiale ale manifestărilor. Întorcându-ne către adevăratul nostru sine vom descoperi capacitatea de a face alegeri pe care nu le conștientizasem. Alegeri pe care nici măcar nu le vedeam posibile până în acel moment.
Coaching-ul transformațional este despre a face o schimbare în interior. Schimbarea care să se reflecte în toate domeniile vieții noastre!
Sursă foto: unsplash.com