Este acel moment din an în care toți în jurul nostru vorbesc despre un an nou mai bun, despre obiective pentru noul an, despre dorințe. Te provoc așadar la un exerițiu:
Dacă ai gândi perspectiva anului ce te așteaptă în față, puțin diferit?
Am realizat în timp că a avea o dorință fără a face ceva în acest sens nu are nicio greutate și că, undeva la nivel mental, a ne exprima simple dorințe ne pune într-o poziție de pasivitate. E ca și cum am vrea să ni se întâmple anumite lucruri dar puterea îndeplinirii lucrurilor respective este undeva în exteriorul nostru. Și deși cred în magia lui Moș Crăciun, și cred în intențiile “aruncate” (prefer termenul de transmise) în Univers, intenții a căror energie se întoarce sub o formă concretă către noi, îmi place totuși să simt că îmi aduc contribuția la ceea ce mi se întâmplă. Că particip activ la ceea ce mi se întâmplă, lăsând în același timp loc imprevizibilului cu tot ceea ce aduce acesta.
Ce fac de ceva vreme și te invit și pe tine să încerci?
Analizează cu atenție contextul actual al vieții tale. Este greu să setezi lucruri pentru anul ce vine câtă vreme nu ești conștient de situația actuală în care ești. Unde ești acum? Care este realitatea prezentă? Ce te-a adus aici? Analizează atât lucrurile bune – resursele pe care le-ai avut și le mai ai sau le-ai putea recăpăta, aptitudini noi pe care le-ai dobândit, experiențe noi – cât și mai puțin bune – blocaje care au intervenit, situații pe care nu le-ai gestionat cum trebuie, moduri în care ai reacționat și care nu te-au făcut mândru de tine. Din toate experiențele ce te-au adus aici caută să înveți, să le integrezi și să le folosești ca și unelte de învățare.
Când te gândești la contextul actual al vieții tale, asigură-te că acoperi toate dimensiunile vieții – atât cea personală, cât și cea de familie, cea de cuplu, cea legată de relații, de prieteni, de dorința de a contribui mai departe cu ceva către această lume, de dimensiunea spirituală. Unde ești acum în toate aceste dimensiuni? Ai reușit să aduci un echilibru între ele? Dacă nu, acest lucru se datorează unui context temporar? Poți lucra la acest echilibru în perioada ce vine? Pentru că trebuie să fii conștient că o roată ce nu are echilibru nu te va duce nicăieri. Și că aceste dimensiuni ale vieții tale sunt precum secțiunile unei roți. Cred deci că îți dorești ca acestea să fie echilibrate pentru a te duce mai departe.
Și dacă știi că în contextul actual al vieții tale o dimensiune este deficitară, trebuie să ții cont, conștient, de faptul că acest lucru îți poate afecta îndeplinirea intențiilor în anul ce vine, pe de o parte, iar pe de altă parte, dacă contextul persistă, îți poate afecta și alte dimensiuni ale vieții.
Nu te mai mulțumi cu un an mai bun. Setează-ți concret, cât mai concret posibil cum anume vrei ca următorul an să fie pentru tine. Pe toate planurile. Analizează în primul rând care îți sunt intențiile, pentru a putea ști cum anume îți vei putea atinge obiectivele.
Obiectivele sunt hrănite de către intenții
Nu îți seta obiective fără a adăuga intenții acestora. Privește obiectivele ca pe niște realizări exterioare, pe care îți dorești să le ai în viitor, până la o anumită dată, în fiecare dimensiune a vieții. Nu uita însă că realizarea acestor obiective ține de felul în care ești în prezent sau te decizi să evoluezi. Că realizarea lor ține și despre împlinirea pe care o simți lucrând la aceste obiective, despre adevăratele tale valori. Și acestea sunt cele mai importante lucruri la care trebuie să te gândești în aceste momente.
Care îți sunt intențiile? Dacă ar fi să faci un exercițiu de imaginație și să îți închipuiți că ești acum la sfârșitul anului viitor, ce ai vrea să îți spui despre tine în anul care a trecut? Cum te-ai simțit lucrând la obiectivele tale? Ce valori fundamentale ai avut? Cum le-ai respectat urmărindu-ți obiectivele și cum te-a făcut asta să te simți? Te-ai simțit împlinit în viața ta? Ți-ai găsit și urmat sensul? Ai beneficiat de încredere și siguranță? Sau de apartenență și recunoaștere? Prin obiectivele pe care le-ai setat cu un an în urmă ți-ai îndeplinit aceste intenții? Cum a fost afectată realizarea acestor obiective de intențiile pe care le-ai avut?
Privește obiectivele ca pe un far călăuzitor iar intențiile ca pe pietrele ce pavează calea spre acel far. Ca pe energia interioară ce te va duce la îndeplinirea obiectivelor. Ca pe modul în care te vei simți tot drumul spre atingerea acelor obiective.
Dacă obiectivele vin din modul nostru de a face, intențiile sunt despre a fi
Cred că îți este acum mai clar de ce este necesar să ne setăm și intenții odată cu setarea obiectivelor. Pe lângă aceasta, intențiile îți vor modela felul în care vei gândi și acționa pentru împlinirea obiectivelor. Vor face o mare diferență în modul în care vei aborda obstacolele ce pot apărea pe parcurs.
Atunci când pe parcursul drumului vei verifica statusul obiectivelor, trebuie să te gândești în primul rând la intențiile pe care le-ai setat. Sunt intențiile tale împlinite în acel moment? Pentru că dacă la un moment dat simți că intențiile tale nu se reflectă în acel proces, atunci, probabil, nu ești pe drumul cel bun și te-ai putea gândi la o altă cale de abordare a obiectivului. Ocale care să îți satisfacă intențiile setate.
Devino Creatorul propriei tale vieți setându-ți intențiile pe baza cărora îți vei îndeplini obiectivele! Un An Nou așa cum il setați!
sursă foto: unsplash.com