10 cărți pentru copii și adolescenți ce au ca și temă DISCRIMINAREACitire articol în aproximativ: 5 min

Cărți pentru copii și adolscenți ce au ca și temă DISCRIMINAREA

Discriminarea, sub toate formele sale, este un mod de gândire și acțiune ce ne modelează evoluția. De capacitatea noastră de a înțelege și a diminua acest fenomen va depinde modul în care umanitatea se va dezvolta. În ciuda eforturilor politice și sociale de stopare a acestui fenomen, el este poate mai prezent ca niciodată.

În acest context, cuvinte precum acceptare, toleranță, umanitate, responsabilitate, sunt cuvinte ce își fac loc din ce în ce mai mult în vocabularul nostru și al copiilor noștri.

Am scris aici de de ce eu am ales să vorbesc cu copii mei despre umanitate și responsabilitate și nu despre toleranță. Despre cum putem readuce în prim plan umanitatea noastră, a tuturor, precum și responsabilitatea pe care o avem față de noi și față de ceilalți.

Așadar, vă las mai jos o selecție de cărți pe această temă, a discriminării. Sunt cărți ce se regăsesc și în biblioteca copiilor mei, marea majoritate citite și analizate. În cazul nostru, au stârnit curiozități, au ridicat semne de întrebare, au dărâmat și reconstruit suflete.

Sunt cărți cu teme grele, dezbătute în moduri emoționante. Cărți ce construiesc fundația unor viitori adulți responsabili de măsura în care discriminarea, sub toate formele ei, precum și lipsa de libertate, vor mai face parte din realitatea lor viitoare.

Rasismul și Intoleranța– face parte dintr-o serie de patru cărți apărute la Editura Cartemma. Foarte frumos ilustrate, acestea dezbat problemele majore cu care se confruntă omenirea la ora actuală – Rasismul și Intoleranța, Refugiații și Emigranții, Sărăcia și Foametea și Confictele globale. Vârstă recomandată: orice vârstă.

Rasismul și intoleranța
Rasismul și intoleranța, Louise Spilsbury & Hanane Kai

Rugă către mare, apărută la Editura Niculescu, este cartea pentru copii scrisă de Khaled Hosseini, autorul cărților “Vânătorii de zmeie” și “Și munții au ecou”, cărți ce aduc în prim plan situația din Afganistan după căderea monarhiei. Cartea “Rugă către mare” reprezintă o înduioșătoare scrisoare a unui tată către fiul său, scrisoare inspirată din cazul unui băiețel sirian ce s-a înecat în Marea Mediterană în încercarea de a se refugia, alături de părinții săi, departe de războiul din Siria. Vârstă recomandată: orice vârstă.

Rugă către mare
Rugă către mare, Khaled Hosseini

Ura cu care lovești, apărută în limba română la Editura Trei, este o carte despre conflictele interrasiale și despre stigmatizarea persoanelor de culoare, carte ce ar putea reprezenta un prim pas în înțelegerea conflictelor interrasiale din Statele Unite. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Ura cu care lovești
Ura cu caare lovești, Angie Thomas

Refugiații, apărută la Editura Booklet Fiction este una dintre preferatele fiicei mele și prezintă poveștile a trei personaje ce trăiesc în trei epoci diferite, în țări diferite, având religii diferite. Josef este un adolescent evreu ce trăiește în Germania în perioada declanșării celui de-al doilea război mondial, Mahmud este un adolescent ce trăiește războiul din Siria în anul 2015, iar Isabel este o tânără expusă dictaturii lui Fidel Castro în Havana anului 1994. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Refugiații
Refugiații, Alan Gratz

Băiatul cu pijamale în dungi, apărută la Editura Rao, spune povestea lui Bruno, un băiat german de 9 ani, al cărui tată primește misiunea de a conduce lagărul de concentrare de la Auschtwitz, a prieteniei dintre el si Shmuel, un băiețel evreu. Este frumoasă și cutremurătoare în același timp modalitatea prin care un copil de 9 ani vede ororile Holocaustului. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Băiatul cu pijamale în dungi
Băiatul cu pijamale în dungi, John Boyne

Jurnalul Annei Frank, apărută la Editura Humanitas prezintă povestea autobiografică a unei tinere evreice ce a ținut acest jurnal timp de doi ani, până la deportarea sa la Auschwitz prezentând ororile Holocaustului prin prisma unei tinere conștiente de finalul ce va urma. Un strigăt mut al luptei împotriva exterminării generate de antisemitism. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Jurnalul Annei Frank
Jurnalul Annei Frank

Rasismul pe înțelesul fiicei mele, apărută la Editura Cartier, se adresează copiilor care încă nu au prejudecăți și care vor să înțeleagă fenomenul rasismului. Cartea se adresează deopotrivă și adulților ce vor să fie pregătiți cu răspunsuri pentru întrebările copiilor. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Rasismul pe înțelesul fiicei mele, Tahar Ben Jalloun

Noaptea Despărțirii, apărută la Editura Arthur, deși nu are ca și subiect principal discriminarea, cartea vorbește despre lipsa libertății. Despre o familie despărțită de construcția Zidului Berlinului și despre lupta celor doi frați pentru liberatate și reunire. Vârstă recomandată: copii mai mari de 10 ani.

Dacă nu pot spune ce gândesc, este o crimă să fiu eu însumi!

Noaptea despărțirii
Noaptea despărțirii, Jennifer A. Nielsen

Numără stelele, apărută la Editura Arthur, este o poveste tulburătoare despre iubire, despre curajul unei fete, ce trăiește în Copenhaga anului 1943, de a-și ajuta prietena evreică, adăpostind-o în timpul raziilor soldaților naziști. Vârstă recomandată: copii mai mari de 10 ani.

Numără stelele
Numără stelele, Lois Lowry

Fata cu palton albastru, apărută la Editura Art, spune povestea unei fete ce, prin curajul său, reușește să salveze viața unei adolescente evreice, în timpul celui de-al doilea război mondial, forțată fiind să asiste la mașinăriile de război naziste. Vârstă recomandată: copii mai mari de 12 ani.

Fata cu palton albastru
Fata cu palton albastru, Monica Hesse

Lectură plăcută și cu folos vă doresc!

Categorii Cărți sugerate
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *