Pornind de la ideea că este mult mit în jurul acestei idei, m-am gânit că ar ajuta o clarificare a noțiunii, o aducere a acestui concept în realitatea de zi cu zi.
Și, deși sunt adepta abordării pozitive, aș începe cu ceea ce nu este mindfulness-ul. Și asta pentru a mă asigura că veți rămâne în minte mai degrabă cu ceea ce este mindfulness-ul și cum vă poate îmbunătăți viața.
Ce NU este mindfulnesss-ul?
📍 Mindfulness-ul nu este o religie și nu presupune renunțarea la credințele și practicile religioase ale fiecăruia.
📍 Mindfulness-ul nu necesită un set de cunoștințe preexistente și nu presupune un efort financiar precm mersul la sală sau la terapie.
📍 Poate cea mai întâlnită greșeală, mindfulness-ul nu înseamnă relaxare! Deși acesta este un efect al practicii, relaxarea nu este un scop în sine.
📍 Mindfulness-ul nu reprezintă o metodă rapidă de schimbare a unor comportamente sau stări. Deși și-a dovedit eficiența ca și practică complementara psihoterapiei, schimbările nu vin peste noapte. Presupun răbdare și conștiinciozitate.
📍 Nu presupune o evadare din realitate, nu face să dispară ca prin minune stresul, dead-line-urile, presiunea, oboseala, comportamentele indezirabile.
📍 Nu reprezintă un panaceu universal, o soluție rapidă la toate problemele noastre.
Ce este atunci mindfulness-ul?
📍 Mindfulness-ul reprezintă o stare de a fi. O stare ce presupune o capacitate crescută de observare, atât a stărilor noastre interioare cât și a lucrurilor ce ne înconjoară. Presupune simpla observare a gândurilor, emoțiilor, stărilor ce ne traversează, a comportamentelor pe care le adoptăm, a oamenilor ce ne înconjoară, a contextelor în care ne aflăm, a evenimentelor din jurul nostru, însă fără a judeca. Ele sunt ceea ce sunt, fără a le încadra în BUNE sau RELE.
📍 Mindfulness-ul presupune trăirea conștientă a clipei prezente. Reprezintă un exercițiu permanent de aducere a atenției, în AICI și ACUM, renunțând la gândurile despre trecut sau viitor. Mindfulness-ul nu diminuează importanța trecutului fără de care nu am fi cei de astăzi. Și nici a viitorului fără de care nu am avea un sens în viață. Impune însă o atenție sporită asupra prezentului ca fiind singurul moment în care ne putem trăi viața la maximul potențial.
📍 Mindfulness-ul presupune o serie de tehnici formale sau informale, cum ar fi meditația, scanarea corpului, aplecarea atenției către partea senzorială a corpului, renunțarea la comportamentele automate, creșterea capacității de observare și ascultare activă, schimbarea posturii si a mișcărilor.
📍 Mindfulness-ul, ca orice practică regulată presupune timp, răbdare și implicare. Accentul nu este pus neapărat pe durata meditației zilnice. Ci mai ales pe crearea unor tipare de gândire și comportament pentru care meditația regulată și concentrarea atenției pe clipa prezentă reprezintă surse ale schimbării.
Aici puteți găsi mai multe despre beneficiile mindfulness-ului.
And remember…Five minutes of mindfulness a day keeps anxiety away!
sursă foto: unsplash.com