Cu toții suntem capabili să gândim într-o manieră pozitivă. Iar prin gândire pozitivă nu înțeleg a vedea totul roz. Nici pe departe! Ci de a avea capacitatea de a vedea și partea bună a lucrurilor. Și a ne focusa pe aceste aspecte mai degrabă decât pe partea negativă.
Deși, din punct de vedere al gândurilor pe care le avem în fiecare zi, există un dezechilibru. În sensul în care, majoritatea dintre ele sunt negative. Paradoxal însă, majoritatea experiențelor zilnice pe care le avem sunt experiențe pozitive. Ceea ce este încurajator!
Tocmai acest lucru ar trebui să ne facă să devenim conștienți de faptul că stă numai în puterea noastră:
- să devenim mai conștienți de aceste experiențe pozitive
- să ne ajustăm gândurile conform acestor experiențe pozitive
- să căpătăm capacitatea de vedea latura pozitivă chiar și în experiențele neutre
Iar într-o stare de sănătate psihică, cu toții avem această capacitate.
Un prim pas important în această călătorie de conștientizare a modului în care ne raportăm la gândurile noastre, este înțelegerea mecanismului de amplificare a gânduilor negative și a modului în care putem diminua aceste gânduri.
Atunci când singuri ne repetăm gânduri negative la adresa noastră, acestea vor aduce cu ele și emoțiile cu aceași valență, Gânduri precum “Acest lucru este prea dificil pentru mine! Nu o să reușesc! Nimeni nu mă apreciază! De ce aș crede că va fi mai bine de această data?” ne vor induce o stare de neputință, descurajare, dezamagire, tristețe, teamă, furie…Și, încetul cu încetul, precum mișcarea unei spirale, gândurile vor genera emoții iar emoțiile vor aduce alte gânduri negative, crescând în intensitate și multiplicându-se. Mai întâi subtil, iar apoi din ce în ce mai pregnant, până când va pune stăpânire pe modul nostru de a gândi. Și vom deveni captivi ai vocii noastre interioare. O voce care în loc să ne ajute, ne va sabota.
De multe ori însă, chiar dacă conștientizăm acest mecanism în care ne-am angrenat, nu suntem capabili să îl oprim. Pentru că, în majoritatea cazurilor, simpla voință de a înlătura gândurile negative și emoțiile pe care acestea le stârnesc, nu este suficientă. Simpla decizie de a înlătura gândurile și emoțiile implicate în această chimie complexă a stimei de sine scăzute, a stării de neputință și dezamăgire, nu va face decât să aducă și mai multă tensiune. Tensiune ce va genera la rândul ei alte gânduri negative. Așa cum spune Carl Gustav Young “Acelui lucru căruia încercăm să îi rezistăm, va persista!”
Ceea ce ne va ajuta să diminuam aceste gânduri este meditația și creșterea gradului de compasiune față de noi.
Conștientizând, la un nivel profund, care sunt gândurile repetitive ce apar în viața noastră, vom putea, treptat, să le controlăm. Astfel încât, într-un final să devină simple aparențe punctuale.
Concret, ceea ce putem face este să ne construim un Jurnal de Mindfulness. Jurnal ce poate însoți practica meditației sau se poate constitui într-un Jurnal al Gândurilor și Emoțiilor .
Jurnal în care să notăm:
- gândurile pe care le-am avut
- motivele ce au generat aceste gânduri
- emoțiile care au însoțit gândurile
- comportamentele ce au derivat,
- modul în care ne-au afectat viața.
În paralel, ne putem lua un răgaz pentru a ne privi cu mai mută compasiune și înțelegere. Față de noi, față de gândurile noastre, de tot contextul vieții noastre din acel moment. Și, din această stare, să încercăm să găsim noi căi de a diminua gândurile negative și de a le înlocui cu gânduri neutre sau pozitive. Ne putem gândi și putem nota în jurnal:
- cum altfel am fi putut privi situația apărută
- ce alte gânduri mai puțin negative ar fi putut să apară
- cum ne-ar fi schimbat această noua perspectivă viața?
Practica acestui jurnal ne va ajuta, în timp, să schimbăm modul în care gândim.Ne va deschide noi perspective, pentru ca, treptat, să observăm cum calitatea vieții se îmbunătățește.
Pentru că ceea ce este cel mai important și care trebuie să ne ghideze în acest demers este că:
- emoțiile negative ne împietresc, pe când cele pozitive ne lărgesc perspectiva și ne imping spre explorare, spre deschidere către noi opțiuni
- emoțiile negative ne țin captivi într-un mindset fix, pe când cele pozitive ne dezvoltă un mindset flexibil
- la fel ca și emoțiile negative, emoțiile pozitive atrag la rândul lor emoții pozitive. Și pe măsură ce le explorăm începem să observăm rezultatele.
sursă foto: unsplash