Altfel de cadouri sau cum poți dărui bineleCitire articol în aproximativ: 3 min

Altfel de cadouri sau cum poți oferi binele

De multe ori nu ne amintim cu exactitate ce am primit cu diverse ocazii. Ne amintim însă, cu siguranță, felul în care ne-am simțit primind acel obiect sau acel gest. Și de multe ori ne simțim mai bine atunci când avem ocazia de a dărui față de momentele în care primim la rândul nostru.

Provocarea este însă aceea de a dărui cadoul potrivit, care să aducă o bucurie autentică în sufletul celui ce primește cadou nostru. În realitate multe dintre cadourile oferite persoanelor ce nu ne sunt foarte apropiate sau pe care care nu le cunoaștem suficient de bine, sunt cadouri care ajung în categoria “și altele”. Cadouri care, dacă nu își găsesc utilitatea, vor însemna o mai mare bătaie de cap: “unde îl pun?”, “ce fac cu el?”, “nu se cade să îl dau mai departe altcuiva…”. Nu mai vorbesc de cadourile de protocol. Tot mă gândesc și sper că va veni și sfârșitul șepcilor, brelocurilor și tricourilor personalizate. Și că vor fi, treptat, înlocuite cu gesturi conștiente și responsabile, față de societate și de mediu.

Despre aceste gesturi aș vrea să scriu azi. Despre gestul de a dărui având în minte bucuria celui care primește și nu satisfacere propriei noastre nevoi de apreciere.

Căutând altfel de variante de cadouri oferite într-un cadru de business, corporate sau personal – cadouri care să reflecte ideea de comunitae și implicare socială pe care cu toții ar trebui să o avem – am realizat că poate ar fi util și pentru alții în căutare de astfel de idei să adun toate opțiunile pe care le-am găsit.

Astfel încât, atunci când vă veți afla în situația de a alege să oferiți, vouă sau altora, să puteți găsi, într-un loc, și alte alternative ale cadourilor clasice, susținând în același timp, o cauză socială. Promit să actualizez această listă. Așa că, dacă aveți sugestii, le aștept cu drag!

  1. Magic Camp , care pe lângă posibilitatea de a dona, și de a face acest gest în mod recurent, în trei pași, au o secțiune de magazin. Adică un loc din care poți cumpara celor dragi sau echipei tale altfel de tricouri, hanorace, măsti textile, bijuterii sau chiar articole de iginenă și îngrijire. Mie îmi place să cred în magie și în puterea noastră de a face magie.
  2. Dragoste desculță, fie că decizi să donezi, sau să devii ambasador al faptelor bune, vei știi că încălțările sau hainele, sau jucăriile pe care le-ai ales vor ajunge la un copil a cărui bucurie de a primi ceva nou ar putea fi singura bucurie recentă pe care a avut-o.
  3. Copacul cu fapte bune, pornit de la o campanie de FB lansată într-o zi geroasă de iarnă, Copacul cu fapte bune a devenit o acțiune în sine cu evenimente recurente în mai multe perioade din an. Poți crea pachete cadou pentru o familie sau un copil, pornind de la sugestiile de pe site. Pe noi ca și familie ne-a bucurat tare mult să strangem și să cumpărăm împreună lucurile pe care să le punem în pachet. Ne-am gândit în permanență la bucuria pe care o vor resimți atunci când vor deschide pachetul. Le-am scris chiar și câteva cuvinte astfel încât cadoul să fie cât mai personalizat. Suntem conștienți de importanța cultivării atât în noi cât și în copiii noștri a empatiei și compasiunii, iar implicarea în acțiuni caritabile și cauze socale este unul dintre cele mai bune exerciții în acest sens.
  4. Casa Share “Mereu cel ajutat va ajuta la rândul lui”. M-au atins aceste cuvinte pentru că, da, am realizat că mai mult decât a oferi o bucurie de moment, aceste gesturi schimbă viața și modul de a gândi atât a celui ce oferă cât și a celui ce primește. Te poți alătura cauzei lui Bogdan alegând să donezi aici.
  5. Asociatia Ana și copiii“Nu putem face lucruri mari, ci doar lucruri mărunte, cu multă dragoste!”. Asociația Ana și copiii este o asociație ce are ca și scop prevenirea abandonului școlar și familial, prin cele trei centre ale sale. Poți să îi spijini și tu pe copii donând. Poți face însă ceva și mai palpabil. Poți să “adopți” un copil dintr-o comunitate săracă, susținându-i lună de lună cheltuielile necesare cu hrana, rechizitele, plata utilitaților și a personalului necesar. Și ce poate fi mai frumos decât să știi că ai putut oferi un ajutor, oricât ar fi de mic, pentru construirea viitorului unui copil?
  6. Autism Voice“Cuvinte care doboară ziduri”. Poți să te implici în mai multe moduri pentru susținerea copiilor cu tulburări din spectrul autist sau comportamentale, copii ce beneficiază de programe de recuperare și integrare în cele două centre Autism Voice. Poți alege să donezi , să îți dăruiești ziua de naștere, să îți pui la dispoziție talentul pe care îl ai sau să devii fundraiser sportiv pentru ei.
  7. Asociatia Ajungem Mari este o asociație ce susține educația copiilor din centre de plasament și medii defavorizate. Sunt prezenți în București și în 24 de județe, sprijnind 2.500 de copii și tineri miunați, instituționalizați sau provenind din familii defavorizate, prin oferirea unei educații interactive și a unor experiențe frumoase, de formare. Te poți implica donând, devenind voluntar, strângând fonduri în numele lor sau oferind alte propuneri de parteneriate.
  8. Mamapan. Un proiect de economie socială. O brutărie unde lucrează mame aflate în situații dificile de viață. Pâinea reprezintă hrană, oferind pâine sau produse de panificație de la Mamapan poți oferi și hrană sufletească știind că gestul tău impactează pozitiv pe cineva.

Lista continuă si sunt convinsă ca sunt foarte multe cauze ce ne pot oferi ocazia să devenim tot mai conștienți de lumea în care trăim și de cum putem contribui pentru ca ea să devină mai bună.

sursă foto: unsplash.com

Categorii Inteligența Socio-Emoțională Resurse
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *