De ce întrebările sunt mai importante decât răspunsurile?Citire articol în aproximativ: 2 min

what do you mean? text on gray surface

Câteodată întrebările sunt mai importante decât răspunsurile!

Nancy Willard

De teama răspunsurilor pe care le vom primi, din lipsa de timp sau din lipsa exercițiului de a pune întrebări, ne ferim să punem întrebări. Am fost învățați de mici că este mai important să ai răspunsuri decât să pui întrebări. A pune întrebări a fost asociat cu a nu știi și mereu asociat cu un sentiment de rușine. Nimic mai greșit! În realitate, a pune întrebări, a avea o atitudine curioasă și cercetătoare sunt caracteristicile principale ale unei atitudini deschise față de dezvoltare, a acelui “growth mindset” atât de dorit în a fi dezvoltat.

Și totuși, cel mai rău lucru nu este că nu suntem obișnuiți sau ne ferim să punem răspunsuri. Nu! Cel mai rău este faptul că nu punem întrebări pentru că presupunem că știm deja răspunsurile. Și astfel, întreaga noastră viață devine un lung șir de întrebări nespuse și răspunsuri presupuse.

Cât de bine ne cunoaștem pe noi înșine și pe cei din jur, cât de intime și autentice ne sunt relațiile cu cei apropiați, ține foarte mult de deschiderea și de gradul de curiozitate pe care îl avem. Acea curiozitate ce dă naștere întrebărilor. Întrebări care, la rândul lor, aduc răspunsuri. Răspunsuri care clarifică situații, care deschid inimi, care stârnesc la rândul lor alte întrebări.

Platon spunea că “de cele mai multe ori întrebarea corectă este mult mai importantă decât răspunsul corect“. Cu toate acestea ne concentrăm mai mult pe răspunsuri decât pe întrebări. Ne deranjează când nu primim răspunsul așteptat dar, în realitate, nu realizăm că întrebarea pe care am pus-o nu a fost cea potrivită.

Privind în afara cercului

Atunci când punem întrebări ne lărgim perspectiva, când ne mulțumim cu ideea că avem toate răspunsurile devenim rigizi, blocați în propriul nostru univers. Dacă ne imaginăm că ceea ce știm despre noi și despre cei din jur poate fi simbolizat de interiorul unui cerc, iar ceea ce nu știm ar fi reprezentat de spațiul nelimitat din exteriorul cercului, cel mai bun mod de a face acest cerc să se extindă, acaparând din spațiul exterior, este să punem întrebări. Înțelegând faptul că întrebările nu au limită, că pot căpăta orice dimensiune și sens, vom înțelege puterea și importanța acestora.

Vă propun să aducem exercițiul întrebărilor în viața noastră. Luați-o ca pe un joc amuzant, nu vă grăbiți, lăsați-vă spațiu, fiți sinceri, implicați, puneți întrebări deschise ce lasă loc unui răspuns mai amplu decât DA sau NU. Apreciați răspunsurile primite, reflectați asupra lor, priviți-le ca pe oportunități de învățare. Nu vă temeți să puneți întrebări indiferent de mediul în care vă aflați, întrebări adaptate contexului. Priviți lucrurile din jur cu mintea unui copil ce acum desoperă lumea. Există un proverb ce exprimă importanța întrebărilor versus rușinea de a părea neștiutor: “Cine pune întrebări este prost 5 minute, cine nu pune întrebări, rămâne prost toată viața“.

Încurajați-vă deci copiii să pună întrebări, oricât de naive vi s-ar părea, oricât de obosiți ați fi, oferiți-le răspunsuri. Nu îi repeziți, nu îi rușinați pentru întrebările puse, apreciați-le curiozitatea, nu vă temeți atunci când nu aveți răspunsuri. Le veți cultiva astfel și mai mult curiozitatea, vor înțelege că doar întrebând vor obține răspunsuri și că, nu, nu este deloc rușinos să nu ai toate răspusurile. Grav este să încetezi în a-ți mai pune întrebări.

sursă foto: unsplash.com

Categorii Coaching Dezvoltare personală
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *