Cum sunt influențați copiii de mediul de studiu?Citire articol în aproximativ: 3 min

Cum sunt influențați copiii de mediul de studiu

Expresia “think outside the box” a căpătat cu totul și cu totul alte valențe pentru mine. Mult mai palpabile și ușor de redat. Și asta s-a întâmplat în momentul în care am citit rezultatele unui studiu legat de mediul în care copiii studiază și de impactul acestuia asupra rezultatelor acestora. 

Mai exact, copiilor li s-a dat un test. Același test unor copii cu rezultate foarte asemănătoare la învățătura. O parte din copii au fost  efectiv închiși într-o cutie mare de carton, cu lumină artificială și fără contact cu mediul de afară. Iar altă parte au stat în afara cutiei, într-un mediu deschis, cu lumină naturală. Copiii care au dat testul în cutie au obținut rezultate cu 25% mai slabe decât cei din afară cutiei..  Vă miră?

Mi s-a părut o metodă extraordinară de a da viață acestei expresii atât de uzitate – Think outside the box!

Un alt test a fost efectuat solicitând dezvoltarea unei teme creative unui grup de copii care au fost puși în acest timp să meargă pe culoarele fixe ale unui pătrat și unui alt grup care a fost lăsat să se miște liber, fără nicio constrângere. Nu e de mirare că cei care au fost lăsați să se miște liber au avut soluții cu 25% mai creative și mai originale, nu?

Concluzia acestor studii este foarte clară

Cu cât mediul de lucru sau de studiu este mai relaxat, mai creativ, mai liber, cu atât și copiii se vor simți mai creativi, mai originali, mai încrezători și vor avea rezultate mai bune. 

Și pentru noi, adulții, mediul de lucru contează într-o proporție foarte mare în alegerea unui loc de muncă. Nimănui nu îi place să lucreze într-un spațiu anost, închis, fără lumină naturală. Iar cei care sunt forțați să o facă spun că acest mediu nu îi stimulează absolut deloc.

E lesne de înteles că pentru copii lucrurile stau cel puțin la fel. În plus, aceștia au nevoie de și mai mult spațiu pentru a avea liberatate de mișcare. Mișcare care să îi ajute la eliberarea energiei acumulate în perioadele de studiu. Copiii au nevoie de un spațiu relaxant, de încăperi luminoase, de spațiu suficient.

Cum putem face însă să îmbunătățim spațiile care există deja?

Mediu de studiu propice învățării

Soluții există și multe dintre ele sunt la îndemâna oricui.

Prin  iluminarea corespunzătoare a camerelor de studiu și a sălilor de clasă. 

Prin aerisirea acestora cât mai des cu puțință. Creierul are nevoie de oxigen pentru a funcționa. Și nu de puține ori am observat cum, în încăperi neaerisite și fără lumină naturală, oamenii încep să caște. Semn că nu mai ajunge o cantitate suficientă de oxigen către creierul lor. Nu putem vorbi în acele momente de concentrare și atenție, nu este așa?

Un detaliu important îl reprezintă și designul spațiului. O încăpere prea încărcată va părea apăsătoare pentru copiii. Putem însă, într-o limită decentă, să ornăm pereții cu mesaje motivaționale în culori calde. Culori care să inducă o stare de  liniște și să stimuleze creativitatea (albastru, verde, galben).

Aranjarea  meselor de studiu în cadrul sălilor de curs, este foarte importantă. Copiii trebuie să simtă că sunt egali – nu că unii vor fi mai în față, aproape de profesor, iar alții mai în spate. O soluție ar fi aranjarea a meselor de studiu în cerc sau semicerc, astfel încât copiii să aibă o imagine de ansamblu asupra tuturor copiilor din jur și a întregii săli de studiu.

În camerele de studiu birourile trebuie să fie orientate către o sursă de lumină, de preferat lumină naturală.

Amenajarea unui spațiu în care copiii să își poată expune lucrările, de orice natură ar fi acestea, reprezintă un mod de a le crește acestora încrederea și stima de sine. Fie că sunt expuse acasă, pentru că aceștia să le vadă mereu  și să reprezinte o sursă de inspirație viitoare, fie că sunt expuse în cadrul sălilor de clasă, prin rotație.

Prezența plantelor în camerele și sălile de studiu poate reprezenta o metodă foarte bună de păstrare a unui echilibru. De integrare a naturii în spațiile de studiu. Ele pot fi prezentate copiilor ca și ființe vii, asemeni lor. Ființe ce au nevoie de protecție, căldură și îngrijire. Le vom cultiva astfel copiilor responsabilitatea față de mediu.

Muzică. Uneori, în perioadele de relaxare, între perioadele de studiu, existența unui muzici relaxante poate ajuta foarte mult la crearea unei stări de echilibru și la înlăturarea stresului. Sau folosirea în sălile de studiu a uleiurilor volatile pentru aromoterapie (levanțică, bergamotă, mușețel, ylang – ylang, neroli, iasomie) pentru inducerea unei stări de relaxare și crearea unei atmosfere propice studiului.

Trebuie să ne gândim că pentru a-i putea stimula pe copiii trebuie să le accesăm toate simțurile, să le relaxăm și să le punem într-o stare creativă. Pentru cei auditivi o muzică de relaxare poate fi cheia. Cei kinestezici vor fi stimulați de spațiul de mișcare și atmosfera înconjurătoare. Iar pentru cei vizuali lumina și ornamentele sălii vor face diferența.

Cu cât spațiul este mai creativ și mai echilibrat, cu atât copiii vor fi mai deschiși, mai echilibrați, mai relaxați, mai creativi!

Știu că spațiile existente din școli și grădinițe nu respectă, de cele mai multe ori, aceste cerințe. Dar mai știu că stă în puterea noastră, ca și părinți, să ne implicăm. Să aducem idei și soluții pentru îmbunătățirea lor și pentru crearea unei atmosfere propice studiului.

O gândire altfel este pusă în mișcare și de un spațiu și mediu ambiental altfel!

Sursa foto: unsplash.com

Categorii Dezvoltare personală Educație
Alexandra Dimoftache

Alexandra Dimoftache, mai mult decât am fost ieri și mai puțin decât voi fi mâine! Sunt Coach Transformațional, Trainer Circle of Security, Master Practitioner NLP, studiez Psihologia si Mindfulness-ul. Mă bucur de "aici și acum", caut sensuri, îmbrățișez viața, construiesc spații de reflecție pentru frumusețea și profunzimea celor din jurul meu. Zâmbesc, iubesc oamenii și nu uit sa privesc cerul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *